Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mostra itinerant organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes que pretén fer un recorregut significatiu per la trajectòria vital i literària de la poeta i traductora Montserrat Abelló quan es commemora el centenari del naixement.

Montserrat Abelló (Tarragona, 1918 – Barcelona, 2014)

Treballadora incansable, la seva tasca va merèixer premis i distincions, entre els quals el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Nacional de Cultura per la seva trajectòria artística (2008). Els seus darrers tres poemaris són: Memòria de tu i de mi (2006), El fred íntim del silenci (2009) i Més enllà del parlar concís (2014). La seva obra ha estat traduïda en volums antològics al castellà, al romanès, l’hebreu i el croat, i ella mateixa va autotraduir-se a l’anglès: Fifty Love Poems.

Autora d’una dotzena de llibres, d’una trentena de títols traduïts i d’autotraduccions, Montserrat Abelló va viure la República, la Guerra i l’exili –com “unes vacances massa llargues” d’una vintena d’anys a Xile- i el retorn a Catalunya, l’any 1960, desitjosa de veure el seu país amb l’assoliment dels màxims drets socials, culturals i polítics. D’aquí arrenca, en primer lloc, la reivindicació feminista i, simultàniament, el seu catalanisme més ferm i cívic.

Els reconeixements a partir d’haver complert 80 anys van anar succeint-se amb les màximes distincions literàries del país. La seva presència regular en tot tipus d’actes i activitats literàries, la proximitat a les poetes de generacions més joves i, sobretot, la seva jovialitat i vitalitat personals, feien d’ella una persona estimada i propera a la conversa càlida.

Dies: Del 5 al 17 de març

Lloc: Biblioteca Fages de Climent

de 05/03/2018 10:00 a 17/03/2018 00:00

Publicat a

  • Cultura