Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Fotografies de Joaquim Fort de Ribot. Es pot visitar fins al 24 de setembre al Museu de l'Empordà i a la Casa Empordà.

Personatge discret que va preferir sempre el segon terme, Joaquim Fort de Ribot (Figueres, 1924 –2005) és conegut per les fotografies d’art romànic que va fer entre els anys cinquanta i setanta en companyia del seu amic, el farmacèutic i historiador Alexandre Deulofeu. Tanmateix, rere aquest vessant documentalista hi ha una obra fotogràfica de gran nivell que abasta quasi tots els gèneres i que ha estat pràcticament ignorada fins avui.

L’exposició Fort. El temps no importa, que té lloc al Museu de l’Empordà i a la Casa Empordà (antic Escorxador) vol posar al descobert la producció fotogràfica de Joaquim Fort, la seva qualitat formal, les seves composicions arriscades i els “ulls vius” d’un personatge “enderiat per veure coses”, com escrigué Deulofeu. La mostra aplega des del retrat (amb imatges que evoquen les millors llums del barroc) fins als bodegons (en composicions improvisades), el paisatge empordanès (amb els grans celatges apresos al costat del pintor Ramon Reig), l’etnografia (el darrer Empordà abans del turisme de masses) i també el dolce far niente del seu context social immediat. Hereu d’una antiga nissaga de propietaris rurals, Fort va gaudir d'una bona posició que li va permetre conrear l’art en diferents facetes: la pintura (tot i que no signava els seus quadres), la música (va ser un gran violinista) i la fotografia pictòrica. Però també, com s’escau en un dels darrers senyors de l’Empordà, l’amistat, l’alegria de viure i la tertúlia. La seva casa pairal de Borrassà tenia les portes obertes a pagesos i a un cercle ampli d’amistats, amb personatges com el fotògraf Melitó Casals, Meli, el pintor Evarist Vallès i el col·leccionista Josep Maria Joan Rosa. Amb aquests dos últims, l’any 1971 van obrir el Museu de l’Empordà.

A la Casa Empordà, aquesta exposició presenta les facetes menys conegudes de Joaquim Fort de Ribot (Figueres, 1924 - 2005) i també els seus treballs sobre el romànic realitzats en companyia de l’amic i historiador Alexandre Deulofeu. Si bé aquestes últimes imatges van ser editades en diferents monografies sobre art romànic, per abastar el conjunt de la producció fotogràfica d’aquest personatge discret que va fer de la fotografia una de les seves raons de vida cal mostrar-ne els treballs més desconeguts. Hereu d’una antiga nissaga de propietaris rurals, Joaquim Fort va conrear diferents facetes de l’art, com la música, la pintura i la fotografia. Personatge meticulós, va mostrar una gran sensibilitat cap al món rural, que als anys seixanta i setanta era a punt de desaparèixer fagocitat pel nou turisme de masses. L’Empordà dels pobles i masos, els oficis que es perdien, els pagesos i les seves formes de vida ancestrals van ser capturats per la seva càmera en imatges que aquesta  xposició mostra per primera vegada. L’amistat, la tertúlia i la joia de viure van ser també un dels objectius de la seva càmera, com testimonien les escenes de grup i de conversa. Tant en un vessant com en l’altre, Joaquim Fort va saber captar un món que s’acabava amb imatges d’una arriscada composició i una gran sensibilitat. L’exposició incorpora també relats de testimonis que el varen conèixer i varen compartir el seu imaginari visual i vital.

Dies: Del 7 de juliol al 24 de setembre

Llocs: Museu de l'Empordà i Casa Empordà

de 07/07/2017 10:00 a 24/09/2017 00:00

Publicat a

  • Cultura