Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

De l’1 al 29 d’agost, la Biblioteca Fages de Climent acollirà l’exposició“1714: El català ahir, avui i demà. Et prenc la paraula”que s’inscriu en les diferents iniciatives de commemoració del Tricentenari, i té per objectiu mostrar les conseqüències que va tenir la implantació l’any 1714 de la monarquia borbònica per a la llengua catalana i posar de manifest que, tot i les prohibicions sistemàtiques al llarg de gairebé 300 anys, els càstigs i les amenaces per l’ús del català, els catalans han estat fidels a la seva llengua.
 
El català ahir: La Guerra de Successió és el punt de partida i situa els visitants en el context històric de l’exposició. El decret de Nova Planta és la primera d’una sèrie continuada de prohibicions sobre l’ús de la llengua al llarg dels anys.
 
El català avui: Recull una mostra de la legislació al servei dels parlants i algunes xifres que posen de manifest la vitalitat de la llengua catalana avui.
 
El català demà: L`itinerari expositiu ens porta al futur de la llengua. Avui som on som gràcies a la tenacitat i a la fidelitat dels nostres avantpassats. I la millor manera de reconèixer-los l’esforç i la perseverança és respectant i fent respectar el patrimoni que ens caracteritza i que ens uneix, la llengua que transmetem de generació en generació i que oferim als nous ciutadans com a signe de cohesió, reconeixement i respecte; la llengua que ens permet viure i conviure. Per tancar l’exposició, en el darrer espai expositiu proposa als visitants algunes petites accions per participar activament en el foment de l’ús social de la llengua catalana.
 
A més dels apunts històrics l’exposició incorpora continguts sociolingüístics que fomenten el respecte per totes les llengües, es posa de manifest la fidelitat dels parlants que fan servir i transmeten la llengua, així com la responsabilitat de les institucions com a garants de la seva defensa i conservació.
Finalment, la mostra inclou un breu documental que ret homenatge a la vitalitat de Barcelona, una ciutat que ha superat les prohibicions del passat i que ha acollit la Declaració Universal de Drets Lingüístics, la capital del país i una metròpoli oberta al món.
L’exposició, de caràcter itinerant, ha estat creada pel Consorci per a la Normalització Lingüística. La  cessió per part de l’Oficina de Català de Figueres ha permès que la mostra pugui veure’s a la Biblioteca Fages de Climent.

de 01/08/2014 00:01 a 29/08/2014 00:00