Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL DOCUMENTAL DE LA CATE - Abril

El mestre i el seu alumne

"Algunes persones creuen que dirigir és una ciència, d'altres pensen que és un art i encara n'hi ha d'altres que consideren que dirigir és, sobretot, màgic", comenta un participant a "El mestre i el seu alumne", un documental sobre la ciència, l'art i la màgia de dirigir una orquestra.

En els inicis de la seva carrera professional, tres joves directors d'orquestra participen en una classe magistral a Rotterdam per aprendre de la batuta del mestre rus Valery Gergiev. Comparant-ho amb una carrera prèvia com a violinista, un d'ells descobreix que la batuta té moltíssims més matisos i, a la vegada, que és molt més difícil, cosa que el documental il•lustra de manera força captivadora. Dirigir és una manera d'expressar-se un mateix, confessen, però el mestre els guia cap a un objectiu més important: la música mateixa, i com conduir els músics de l'orquestra fins a expressar-la.

Les crítiques de Gergiev s'atenuen amb l'escalfor de la seva cordialitat i amb una intel•ligència magnètica. Vigilant-los a la manera d'un pare artístic, la profunditat dels seus sentiments i dels seus consells desvetllen no només als seus alumnes, sinó a la càmera, l'art de la direcció d'orquestra, convertint "The master and his pupil" en una classe magistral sobre l'art que hi ha al darrere de liderar una orquestra. La directora, Sonia Herman Dolz, permet sàviament al carismàtic Gergiev aparèixer en les seves múltiples facetes, fent que la seva passió per la música i per a aquells a qui intenta ensenyar, parli per ella mateixa i els enlairi cap a cotes professionals superiors.

La directora, Sonia Herman Dolz, va néixer a Madrid l'any 1962. De mare espanyola i de pare txecoperuà la seva família es va traslladar a Holanda quan la Sonia tenia 3 anys. Educada a Holanda, es va graduar l'any 1984 en el Departament de Cinema de la Free Academy de La Haia. Des de llavors ha treballat en diferents pel•lícules per a cinema i televisió tan a Holanda com a l'estranger, unes vegades com a directora i d'altres com a directora de fotografia. Alguns dels seus treballs són: 1993, "Romance de valentia"; 1997, "Lágrimas negras"; 2000, "Yo soy así"; 2001, "The sword and the doll"; 2003, "The master and his pupil"; 2004: "She came to win".
27/04/2012 de 20:30 a 21:30