Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

* 5è cicle en col.laboració amb l'Escola Oficial d'Idiomes - ENTRADA LLIURE

Himne a la vida

La fi no seria el principi si no fos perquè la pel·lícula del cineasta alemany, Jo Baier, és un cant a la vida de mà de l'experiència d'un home que s'enfronta als seus darrers dies amb tantes ganes de viure que, per a ell, la mort, al final, és només el començament.

Dedicada a la memòria de Tiziano Terzani (1938-2004), l'autor del best-seller en què es basa la pel·lícula, “El fin és mi principio” desgrana amb una posada en escena austera (poc o res varia l'escenari a la Toscana italiana, amb comptats personatges: un pare, el seu fill, la família d’aquest i llargues converses), els esdeveniments que van marcar l'existència del propi Terzani, interpretat magistralment per Bruno Ganz (com ja vam tenir oportunitat de comprovar a “El hundimiento”) i magnificament secundat per Elio Germano, en el paper de fill i Erika Pluhar, en el d'esposa.

La curiositat insaciable de Terzani, va ser la que va portar-lo a fer-se periodista, i és precisament la recreació dels seus records com a corresponsal de guerra, la que ens porta a repassar la majoria d'esdeveniments del segle XX. L'entorn natural, impecablement fotografiat, emmarca el punt de vista vital d'un home que ha viscut intensament i acaba per entendre i acceptar el que som, encarant la mort amb la major serenitat possible, recolzat per els ensenyaments de la filosofia tibetana i, especialment, per aquells que l'estimen i el respecten. El llegat pare-fill es transmet amb calma i aplom, però no per això deixa de commoure’ns.

“El fin es mi principio” és, al capdavall, una reflexió espiritual per comprendre l’incomprensible. Terzani, acostumat a la misèria, a la mort i a les guerres que va haver de cobrir, no es va acomodar i va ser molt crític contra el poder. El seu fill va entendre el missatge (d'ell n’és l’autoria d’un documental sobre Teresa de Calcuta). Un llegat que continua quan el llibre es fa pel·lícula.

de 23/02/2012 22:30 a 24/02/2012 00:00