Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sindicalisme i religió

El cineasta francoalgerià Rabah Ameur-Zaïmeche ha triat tancar la seva trilogia sobre la immigració a França, a la terra de ningú de l'extraradi parisenc. Després de "Wesh Wesh", "Dernier Maquis" (ambdues inèdites als cinemes del nostre país i només vistes a festivals i mostres de cinema) aborda l'espinosa qüestió de l'islam a França, especialment en el món del treball.

En un decorat de tons vermellosos filmat com el teatre antic, el realitzador segueix la vida i el moviment dels obrers musulmans empleats d’una fàbrica de palets. En aquest món tancat, el patró de la seva petita empresa, anomenat Mao, decideix obrir una mesquita, no tant per proselitisme sinó per comprar la pau social. Per a aquests treballadors immigrants i explotats (fins aquell moment molt units), l'elecció de l'imam, imposat pel patró, serà el desencadenant d’una lluita sindical i política dins l’empresa, arribant a polaritzar-se els qui estaran a favor i en contra del seu cap  i aquells que no toleraran la seva intromissió en el culte. De la mateixa manera, l'escàs salari i les penoses condicions de treball, ajudaran a exacerbar els ànims.

Lluny dels clixés habituals, els personatges mantenen relacions molt diferents amb l'islam, fil conductor del relat, que a mode de paràbola, entremescla les regles de l’Alcorà amb les gelosies, l’evangelització, la innocència i la voluntat per aconseguir millors i més dignes condicions de treball. El realitzador ofereix moments de respir i també d’humor, com l'escena tragicòmica de la circumcisió que no acaba massa bé però també altres de més durs: com la revolta dels assalariats, una vaga improvisada que els posarà davant de les seves pròpies contradiccions.

"Dernier Maquis" més que un film ambiciós, és un manifest rebel que aborda -de manera més o menys directa- un dels temes polítics més tabú: la renúncia a la política per la religió.

El nostre agraïment molt especial a Sodepau i a la Mostra de cinema àrab i del Mediterrani de Catalunya de Sant Feliu de Llobregat per haver-nos cedit el subtitulat d’aquesta pel·lícula.

de 23/02/2011 22:30 a 25/02/2011 00:00