Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El poder de la convicció

Poques vegades podem parlar d'una obra mestra del cinema. En aquest cas, el francès Xavier Beauvois recull, amb "De dioses y hombres" els mesos previs al segrest i assassinat de set monjos cistercencs a mans d’integristes islàmics, trist succés esdevingut a Tibhirine (Algèria) el 1996. Aquests homes portaven anys ajudant a tothom amb la seva presència, sense tenir en compte idees, condició o religió. Els musulmans de la zona els aprecien i els consideren com a amics, i ells tracten de fomentar el que els uneix i intenten participar en les seves festes, problemàtiques i cultura. Quan senten les pressions dels terroristes i del propi exèrcit algerià per tal que tornin a França, la seva fe semblarà esquerdar-se i els dubtes assaltaran a més d'un. Perquè no han anat a aquest país per a un suïcidi col.lectiu, aquella és la seva vida.

La mirada de Beauvois és tremendament respectuosa i conciliadora, plena de matisos i de fondària antropològica, penetrant fins els entramats més profunds que pugui explicar la decisió d'uns homes sense vocació de màrtirs. El director participa de la humanitat i tolerància d'aquestes persones exemplars i model de convivència, i ens mostra una vida d'oració que els dóna fe i confiança en Déu en tan crítica situació. Beauvois cala en l'essència espiritual dels personatges i fuig dels arquetips: li interessa remarcar que la religió sàviament entesa i viscuda no condueix a la violència, sinó al contrari, i evita els judicis globals pejoratius sobre els musulmans, tan freqüents a causa de les accions d'alguns malvats extremistes.

Perfecta construcció de personatges, amb les seves debilitats i inquietuds, mentre altres fan gala d'un aclaparador sentit comú o d'unes conviccions fermes i sobrenaturals. Són "homes" als quals Beauvois admira tant com els veïns que acudeixen a ells per una consulta mèdica o sentimental -una dona diu poèticament que són les branques en les que poden recolzar-se, com fan els ocells-, però també són "déus" que miren a dalt i resen per tractar d'entendre les coses que succeeixen en un món que s'està tornant boig.

de 07/04/2011 22:30 a 08/04/2011 00:00