Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un poble ferit

La Guerra dels Balcans torna a estar al punt de mira de Danis Tanovic, que a "Cirkus Columbia" ens apropa un retrat costumista i tragicòmic de la Bòsnia i Hercegovina de 1991, continuant la seva particular crítica a l'esperpent també present a "No man’s land". La mirada de Tanovic cap als qui estaven al poder i als qui ara el retenen és sarcàstica, i humana cap als personatges populars sotmesos a un estira i arronsa entre les autoritats civils i militars, amb velles ferides encara obertes i venjances sense fi, amb greuges i abusos de poder continuats.

A "Cirkus Columbia", Divko torna a casa -després d'un exili de vint anys a Alemanya- amb la jove i atractiva Azra, un vistós Mercedes vermell, un bon grapat de marcs i la seva gata Bonny. Vol el divorci de la seva dona i, per aconseguir-ho, comença desallotjant-la de casa, davant la resistència del seu fill Martin -a qui no havia arribat a conèixer- i amb el suport del nou alcalde, a qui va recolzar des de l'estranger.

El director imprimeix un toc folklòric a la narració i crea un microcosmos en el que es respira l'esperit balcànic amb tot el seu dramatisme, però també amb certa distància i un sentit de l'humor esperpèntic. Tot el que envolta a la gata i al seu supersticiós amo resulta tan irrisori i patètic com l'actitud dels alcaldes entrants i sortints, o el militar comunista que ha de marxar del país amb la cua entre cames. El drama arriba de la mà de Lucija i d'una existència desgraciada que va començar fa un parell de dècades, i continua amb una jove parella que viu amb el somni americà, o almenys amb el de formar una família.

Assistim a una història boja com la seva extravagant protagonista, amb un sentit humanista i una aposta per la llibertat i la tolerància, amb un gran treball de Miki Manojlovic, donant vida a un Divko cínic i dur, però també sentimental, que recorda el Humphrey Bogart de "Casablanca" i ens deixa un alè d'esperança en aquesta tragicomèdia d'un poble ferit. 

de 24/11/2011 22:30 a 25/11/2011 00:00