Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Color, calor i sentiment

Fernando Trueba, Javier Mariscal i la factoria Disney han encertat de ple amb la fórmula. Animació per a adults, amb una història amb la fantasia justa i real com la vida mateixa. "Chico & Rita" és aquella història d'amor on els prejudicis, malentesos, les ironies de la vida, l'amistat i la traïció s’interposen al camí per allunyar-nos del nostre somni. Però només la perseverança, la força de l'amor i l'inexorable pas del temps, que aquesta vegada no ha estat generós amb el seu veredicte, posen les coses al seu lloc.

Sorprèn el realisme del dibuix i el seu detall, que produeix una reminiscència, una simbiosi entre l'hiperrealisme del pintor espanyol Antonio López i el traç més de còmic d'un altre espanyol, Eduardo Úrculo. L'Havana, el malecón, les nits del Carib, la llum que reflecteix el mar i que tenyeix de daurat tot el que toca... són presents a la primera part de la pel·lícula, després, Nova York, més fred pel que fa a temperatura, latitud i manera d'entendre la vida, tenyeix els traços de colors més blaus, grisos, freds. L'ambientació ha estat exacta, hom creu reviure passejades per la vella Havana, pels gratacels novaiorquesos i el cel de Las Vegas té aquesta contaminació lumínica que sorprèn el visitant.

I l'ànima absoluta del film: la música. Estrella Morente canta "Besame mucho" amb aires nous, més llatins, moderns i càlids. Però la banda sonora no només és veu: es tracta d'una barreja de balades pianístiques, impecables, jazz amable, no estrident, pianos, platerets, trompetes i moltes trompetes que ens acompanyen al llarg i ample de la narració.

Però "Chico & Rita" és molt més que un relat de músics, és la lluita per obrir-se camí a la Cuba prerevolucionària en aquest complicat món de la música, és la calor humana del Carib, és el poder dels diners, que sembla que poden corrompre-ho tot, fins i tot l'amistat. I és la veu dels sentiments, que ens porten a cometre bogeries. Però és sobretot una història d'amor i renúncia, d'amistat, de la voluntat de creure...i el temps així ho testimonia.

“Chico & Rita” va guanyar el Goya 2001 a la millor pel·lícula d’animació entre d’altres guardons.

de 05/05/2011 22:30 a 06/05/2011 00:00