Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

AMB LA PRESÈNCIA D'ELENA TRAPÉ I TOMÀS ARAGAY, DIRECTORA I GUIONiSTA DE LA PEL.LÍCULA

Pacte de sang 2.0

A partir dels fets esdevinguts a institut americà de Gloucester, "Blog" ens presenta la història d'un grup d'adolescents que pacten quedar-se embarassades alhora durant un viatge d'estudis a Balears. Afortunadament, la directora novell Elena Trapé no es queda en la superfície d'una trama que convida al morbo i a la frivolitat televisiva. La seva càmera intenta ficar-se en l'univers femení per recollir unes personalitats encara a mig fer, desenvolupades en un ambient postmodern que viu de la imatge i les sensacions agradables.

Necessitats afectives i inseguretats emocionals per a una etapa de la vida plena de dubtes i contradiccions, de desitjos d'acumular experiències i també de desencants, d'intents per consolidar-se en un entorn i de pors al rebuig del grup. Així són aquestes noies que amb els seus quinze anys han substituït el diari de paper per la video-càmera per enregistrar les seves confessions més íntimes i els seus traumes inconfessos. A partir de moments gravats en les seves càmeres web, l'espectador assisteix a la gestació d'aquesta societat secreta anomenada Makam, destinada a portar a terme un joc que «ompli el seu buit en un instant i per sempre» i que sigui manifestació d'un poder que elles mateixes exerceixen.

Càmera en mà i amb una planificació intencionadament descuidada, amb textures digitals i un intel•ligent ús del fora de camp, amb primeríssims plans i unes interpretacions fresques i espontànies, Elena Trapé aconsegueix posar l'espectador davant d'una realitat actual i també preocupant. Mira als fets des de la distància, juga amb les mirades còmplices i els silencis de les noies i plasma un estremidor ambient en què les "adolescents de les abraçades" es troben soles en la seva batalla cap a la maduresa.

Al llarg de noranta minuts l’espectador contempla les protagonistes avorrides a la seva habitació i desconnectades dels seus pares, amb una curiositat per tot el relatiu al sexe però també amb desig de romanticisme, jugant a ser grans i a experimentar, però amb temor al desconegut. Uns dies que consideren inoblidables i als que assistim en un invisible flashback: en ells, les noies del bloc / xat van perdre la seva virginitat i la seva oportunitat per créixer amb autèntica personalitat. No se'ns permet veure el futur i les conseqüències psicològiques de tan brutal i artificiós procés de maduració, perquè al cap i a la fi hem assistit a uns perillosos jocs d'adolescents.

de 12/05/2011 22:30 a 13/05/2011 00:00